неделя, 23 октомври 2016 г.

Малдивите - това ли е Раят? (Част 2)

Здравейте, Приятели!


Бях споменал в началото, че силният сезон на Малдивите е от средата на Ноември до края на Април, като това се определя от времето. Малдивите се намират в тропическия климатичен пояс и са разположени непосредствено над Екватора в Северното полукълбо. Това означава, че на Малдивите температурите целогодишно варират между 26-33 градуса, влажността е доста висока и има два сезона - сух, който е през зимата и дъждовен, който е през лятото. Нашето време на пребиваване беше точно в прехода между двата сезона - в края на дъждовния сезон и началото на сухия сезон. През сухия сезон изобщо не означава, че не валят дъждове, а напротив. На Малдивите времето е такова, че както си грее едно хубаво слънце, което те изгаря отвътре навън, така в следващия момент се изсипва един дъжд, който започва по най-странния начин на света, все едно някоя рязко отваря крановете докрай. Предстои 30 минути дъжд, който буквално тече перпендикулярно към земята, след което някой рязко затваря крановете, слънцето отново пеква и всичко е песен. Да вали дъжд с часове или дни по-скоро е нещо като рядък феномен. Просто през т.нар. сух сезон вероятността да завали е по-малка, докато през дъждовния тази вероятност е по-голяма. Затова, цените за настаняване през двата сезона са с двойна разлика. Но както знаем, времето е на късмет и като цяло бих казал, че уцелихме някакво средно време. Имахме достатъчно слънчеви часове, като от 7 дни не валя само деня, в който си тръгвахме до 15:30. След това може и да е заваляло. Само един ден облачността беше на 100%, но пък и това си имаше своя плюс. Слънцето на Малдивите е страшно силно. Имах чувството, че изгарям под плътната сянка на палмите и дори през тениската. Първият ден се чудехме защо тия хора влизат да плуват с тениски, ама на третия ден разбрахме. Аз също започнах да влизам във водата с тениска. Затова бих казал, че не е никак лошо да се появява някой облак да скрива слънцето. А дори и да завали малко, температурите остават почти същите - най-много да паднат до 26-27 градуса.


Fihalhohi Island Resort честваше 35 години откакто приема гости. Островът е с размери 350 на 280 метра и разполага със общо 150 стаи за настаняване от тип класическо бунгало, комфортно бунгало, премиум бунгало и водна вила. Островът е един от първите, които се е превърнал в туристическа дестинация и има много красив риф, запазил се непокътнат и разполагащ с голямо разнообразие от морски живот. Не е случайно, че рифът на този остров един от най-хубавите на Малдивите и е на върха на класациите. Бяхме се запознали с този факт, който също изигра роля при избора ни на място за настаняване.


Комплексът разполага с един основен ресторант известен като Palm Groove Restaurant и едно кафене известно под името Surf Cafe, в което също се предлагат храни. Кафето също е и един от баровете, който се казва Blue Lagoon Bar.


Така и не разбрахме, защо има две имена, като двете реално са едно и също място. Направи ни впечатление, че като си поръчаш храна и нещо за пиене, ни носят две отделни сметки. Другия бар, който се казва Fisherman's Bar, се намира до основния ресторант, но тук сградите са две отделни.



От гледна точка на глезотиите и развлеченията, Fihalhohi Island Resort, разполага със СПА център, Център за гмуркане и Център за водни спортове. Отделно се организират най-различни екскурзии.



Като цяло тези услуги и забавления са стандартни на почти всички места на Малдивите, като, разбира се, се заплащат допълнително. Самите Малдиви са разположени в сърцето на Индийския океан и представляват съвкупност от близо 1200 коралови острова, групирани в 26 атоли. Едва 92 от островите са обитават, като почти всички са под формата на ризорти. Най-големият остров е Ган, на който живеят предимно местните, подобно на столицата Мале, която пък е най-гъсто населеният остров. Общото население на Малдивите наброява близо 400 000 души. Друг интересен факт за Малдивите е, че това е най-ниската държава или казано по-друг начин - това е държавата, на която средната надморска височина е 1.5 метра, а най-високата точка е на 2.4 метра. Но, да се върнем на Fihalhohi Island Resort и престоя ни там.


Прекарахме 6 незабравими дни на острова. А плажа и водата...Ех, точно като най-красивите снимки, които сме виждали и също толкова нереалистични. Само че, когато си там,  всичко е истинско.




Пясъкът на плажа е много фин и мек. На цвят е почти бял, а усещането като ходиш по-него е все едно стъпваш в брашно (не че съм се разхождал по брашно, но усещането на допир е същото). Във вътрешността на острова, пясъкът е малко по-груб и по-различен(тъмен) на цвят. Важното е, че той е навсякъде из острова и съвсем спокойно се разхождахме навсякъде без каквито и да е обувки, че дори и без плажните джапанки. Единственото място, на което ходехме с чехлите, беше до ресторанта за закуска и вечеря.


Още на първия ден след закуската направихме първата си цяла обиколка на острова, като целта беше да се ориентираме кое къде се намира. Обиколихме островът за 20 минути, като буквално се влачехме. Видяхме къде се намират прословутите вили над водата.



На Малдивите този тип настаняване се води най-луксозният и най-скъп вариант. Първоначално имахме мерак да се настаним в такава вила, особено като видяхме, че разликата в цената между премиум стаите и водните вили на Fihalhohi не е кой знае колко голяма, за разлика от други места, където тази разлика може да достигне 200%.  Всичко зависи колко луксозен е въпросният ризорт и какви точно екстри включват вилите. Не знам дали за съжаление или за щастие, но като правихме резервация за Fihalhohi, всичките водни вили вече бяха заети и ние трябваше да се задоволим с премиум вилите. Казвам така, защото наблюденията са ни малко субективни, но вилите съвсем не са върха на настаняването и си имат своите недостатъци. Въпреки, че водата е почти през цялото време спокойна и без вълнение, все пак се получават някакви завихряния около и между колоните, над които са построени вилите и непрекъснато се чува плискането на вода. Отделно, вилите са изградени изцяло от дърво и при наличие на вятър се чуват едни такива скърцащи и плашещи звуци. Аз определено не бих искал да спя на такова място. Тези наши наблюдения споделят и хора, които са отсядали в такива вили. Освен това, специално на Fihalhohi, до водните вили плажа почти го няма. Вярно е, че от такава вила веднага може да се цопнеш във водата, но друго си е да имаш възможност от леглото веднага да се търкулнеш на пясъка, а не до ходиш 100-200 метра :). Въпрос на вкус и предпочитания. На Fihalhohi най-хубавата и обширна част от плажната ивица беше пред премиум вилите, от които има страхотен изглед и директен достъп. Комфортните вили също имаха място за плажуване отпред, но пък достъпът до водата там беше кофти, а плуването и шнорхелинга забранени.



Класическите бунгала са най-евтиният тип настаняване и се намират във вътрешността на острова, сред палми, дървета и други растения. Те също имаха своя чар. Разбира се, всеки може да си плажува и плува, където иска из целия остров.
Едно от най-романтичните неща на Малдивите е да се разхождаш из острова по залез слънце. На Fihalhohi слънцето залязва към 18 часа от страната на водните вили.






Тогава всичко изглежда не като приказка, а като... и аз не знам какво.




Както не веднъж съм споменавал и преди, снимки не обработвам и всички кадри са напълно истински, така както ги е заснел скромният ни фотоапарат Nikon D3200 с обектив Nikon AF-S DX Nikkor 18-105mm VR. Когато се стъмни, собствениците са се постарали островът отново да има атрактивна визия.




От първоначалното проучване, което направихме, решихме изхранването ни да бъде на база полупансион. All Inclusive базата освен обичайните хранения, включва и силно ограничен набор от напитки. Всичко останало като вода, коктейли, фрешове и въобще по-интересните неща за пиене, се заплащат допълнително. Затова решихме, че щом така и така ще плащаме някакви неща като вода и коктейли, за нас няма смисъл да взимаме този пакет и затова се спряхме на полупансиона. Още повече, че изобщо не сме All inclusive тип туристи, още по-малко пък алкохолен тип. Има и пълен пансион, но ние все пак искахме и известна доза свобода в избора и да не се ограничаваме само с това, което предлагат, затова този вариант изобщо не го разглеждахме. Изхранването в Fihalhohi се извършва в основния ресторант Palm Groove.


Тъй като на Малдивите се изповядва предимно ислямска религия, посещението на ресторанта е единственото място, на което се изисква дрес код и той е да не се ходи по бански. По време на престоя всяка стая си има маса в ресторанта и всеки ден тя е една и съща. Съответно на всяко хранене сервитьорът, който обслужва е един и същ.



Храната е тип "шведска маса" и ролята на сервитьора е предимно да отсервира и да носи напитки, в случай че искаш да пиеш нещо. В това число влиза и водата. На Малдивите няма пречиствателни станции, а доколкото разбрах водата се пречиства по някакъв друг начин и въпреки, че отговаря на някакви международни стандартни, е препоръчително да се консумира бутилирана вода. Не знам дали тази препоръка е повече търговска или здравословна, но е факт, че май всички там масово консумират бутилирана вода(поне туристите от това, което видяхме в ресторанта). Така направихме и ние, въпреки че аз пробвах една чаша вода, която тече от чешмите и съм още жив, но е по-различна на вкус. Иначе една бутилка от 1.5 литра вода на нашия остров струваше почти 4,50$ крайна цена, като прибавиш всичките данъци, такси и т.н. Какво да кажа...Добре дошли на Малдивите!



Храната не е никак лоша, даже бих казал, че е супер. Всяка вечер има тематична вечер - азиатска вечер, малдивска вечер, баварска вечер и така 7 вечери, които се повтарят. Храната е достатъчно разнообразна и може да задоволи всеки вкус. Пробвахме някои странни неща и комбинации, които дори не разбрахме какво са, като някои ни харесаха, а други не толкова. Едно нещо обаче ми хареса много още първата вечер и за щастие го имаше постоянно.


Нарича се Papadam и доколкото разбрах от сервитьора, се приготвя от картофи, брашно и кожа от риба. На вид и вкус е близък до чипсовете, а аз го използвах като заместител на хляб. Хубаво е, докато е топло. Тогава е хрупкаво, след това омеква и става малко като каиш. Освен това е страхотно мезе за бира.



Екзотичните плодове като папая, манго, ананас, маракуя и разните там други на Малдивите са в изобилие, като нашите ябълки и череши в България. Предлагат се постоянно и по всяко време. Фрешът от папая или сокът от прясно изцедено манго са неща, които също ще помним дълго време. На закуска нещата не стояха толкова добре колкото на вечеря и бяха по горе-долу от познатия ни асортимент, който се повтаря всяка сутрин и на третата сутрин си пробвал всичко, а на четвъртата вече обикаляш около масите в чудене какво да ядеш, защото нещата са ти втръснали. Освен това, напитки като кафе, чай се предлагат само срещу допълнително заплащане. Всяка сутрин има  по два вида сок, които са част от шведската маса. Пробвах бира от джинджифил, която си е направо безалкохолно, като се има предвид, че алкохолното й съдържание е 0% и е сладка на вкус.


Но пък дори и като безалкохолно, не беше никак лошо. И разбира се, любимия фреш от папая, както и местната бутилка Кока-кола, която не е нито 250 мл., нито 500 мл., а е 330 мл. и изглежда някак странно.


Няколко пъти обядвахме в Surf Cafe, което е разположено директно на плажа. Нещата за ядене, които се предлагат там са тип "бърза закуска" - салати, хамбургери, пици, сандвичи. Цените на една порция варират между 7-12$. Цените на напитките са горе-долу следните: безалкохолно тип Кола са около 5$, наливна бира 5$, фрешове и смутита около 10$, коктейлите варират доста и зависи дали са алкохолни или не, но започват от 6-7$ и достигат до 15-18$. Цените на чистия алкохол не сме гледали, тъй като коктейлите ни задоволяваха напълно. Всичко, което пробвахме, беше на ниво и всеки вкус, който се споменава в менюто се усеща. Всяка вечер след вечеря хвърлят храна на рибите, които вече са достатъчно дресирани и се събират по-едно и също време.



Преобладават скатовете, малките акулки и още няколко вида риба. След като приключи този ритуал, към 21:30 започва развлекателната част от вечерта, която се осъществява в Fisherman's Bar. Вечерите са тематични - филмова нощ, шоу нощ, музика на живо, DJ вечер и други. Общо взето само една вечер седнахме вътре в бара на по коктейл, иначе излизахме и седяхме навън с коктейлите да гледаме рибите, да се снимаме или да се запознаваме с местната флора и фауна.




Докато се разхождаме из острова видяхме различни гадинки. Както на земята така и по дърветата. Снимането на някои от тях беше доста трудно или невъзможно, защото като се приближим, се разбягваха. От други ни беше страх или пък имахме споделен страх един от друг.






Общо взето почти всичко на острова мърда. Много ми беше странно да гледам някой рапан и след малко той да започне да се движи. Досега никога не бях виждал подобно нещо живо. Но най-интересни ни бяха раците, които правеха дупки в пясъка и най-вече технологията им на работа. Спират на входа на дупката, оглеждат се малко и влизат вътре. След малко се подават от дупката и отново се оглеждат, след което излизат напълно, оглеждат се повторно и с бърза засилка, хвърлят пясъка, който са взели със щипките си.


Още първият ден се възползвахме от услугите на SPA центъра на острова, като в употреба влезнаха и ваучерите за намаление, които ни бяха предоставили.


От SPA менюто си избрахме масажи и си запазихме часове. Когато дойде време за масажа се върнахме, а там ни посрещнаха със ледено студени питиета и от онези ледени кърпи за охлаждане. Напитката беше странна на вкус и май съдържаше джинджифил. След това две тайландки ли бяха, филипинки ли, ама от онези с дръпнатите очи, ни съпроводиха до едно от бунгалата за масаж.


Последва 1 час масаж, а ние останахме доволни от услугата. Естествено тя също си има цената и тя се върти около 100$ на човек за масаж, като ние имахме някакъв процент отстъпка от тази цена.
На третият ден от престоя ни, времето почти през цялото време беше облачно и тогава валя най-много време дъжд. При такава ситуация вариантите за забавление са: да отидеш да играеш билярд, тенис на маса или някаква игра на мястото за развлечение, ако някой вече не е окупирал терена; да се нервираш на телевизията, която така или иначе не разбираш или на скапания Интернет, защото и двете престават да работят в момента, в който завали дъжд; да гледаш тъжно през балкона; да влезеш във водата. Този ден, подстрекани от лошото време, се престрашихме да се екипираме със шнорхелите, маските и плавниците, които си бяхме купили специално от България и да направим за първи път шнорхелинг. Това се оказа едно от най-хубавите неща, които може да правиш на Малдивите. Да плуваш сред най-различни риби и морски животни, в най-различни цветове, да гледаш коралите и да стигнеш до края на кораловия остров е незаменимо усещане. За съжаление нямаме подводни снимки, тъй като не се бяхме подготвили с такава техника, а дори и не предполагахме, че е толкова яко. Освен шнорхелинга сигурно е много интересно да се прави и гмуркане, но за разлика от шнорхелинга, тук трябва по-специална подготовка и екипировка. На острова се организират екскурзии с гмуркане, но за целта първите няколко пъти трябва да минеш нещо като курс на обучение. За съжаление не можахме да пробваме това, тъй като аз без очила не виждам кой знае колко, а пък половинката като цяло малко се страхува от водата. Но пък се включихме в екскурзия за лов на риби по залез слънце.


Цената на такава екскурзия е 40$ на човек, като ни взимат с ей това корабче:


Като за рибари-аматьори, които за първи път практикуват, на нас ни хареса, но истинските рибари, може да останат разочаровани, тъй като ловуването не е с въдици, а с някаква корда навита на макара. Цялото мероприятие трае няколко часа. Ние хванахме общо 3 риби, като аз хванах само една грозна и тънка риба. Все пак не бях най-зле, тъй като имаше и такива, които не хванаха нищо. Колективно с другите участници направихме добър улов.


Върнаха ни по средата на вечерята, като ние почти не ядохме нищо, тъй като ни казаха, че ще ни направят вечеря по-късно с улова. За разлика от някои хора, които изпитваха ужас да ядат улова, ние изобщо нямахме такива проблеми. Какво по-хубаво от това да ядеш прясно уловена риба от кристално чистата вода на  Малдивите?


Аз дори си познах рибата и си я взех да я изям :)). Нямаше кой знае колко за ядене по нея, но беше вкусна.


Други екскурзии освен вече споменатите са, например, шопинг из населените острови, гмуркане с делфини и костенурки, екскурзия на самотен остров (sand bank), кану под наем и други.
През останалото време, не знам колко пъти общо обиколихме острова, но го обикаляхме по няколко пъти на ден и всеки път ни беше интересно. Вътрешната част на острова:












Островът променя своя облик през различната част на денонощието, като всеки път изглежда феноменално, независимо дали е сутрин, залез, ден или нощ. Едно обаче мога да кажа със сигурност - водата и плажът са най-красиви при ярко слънце. Тогава водата изглежда невероятно синьо и кристално прозрачна, а рибите могат да се видят съвсем близо до брега. Зеленото изглежда...много зелено. Дърветата, палмите и храстите са като изкуствени.














На острова цари пълна чистота, като всяка сутрин, хора от персонала метяха и събираха падналите през нощта листа, клони и кокосови орехи. Стаите също се почистваха по два пъти на ден.



Като цяло услугите и обслужването е на доста високо ниво. Всеки от персонала си има точно определена задача и не се бърка в работата на другия, точно както правят в Турция. Персоналът е усмихнат през цялото време и готов веднага да откликне при нужда. Поздравяват винаги, когато се разминете, независимо, че примерно си минал 3 пъти за последните 5 минути покрай един и същи човек. В същото време, не се натрапват и не досаждат, което превръща престоят на Малдивите наистина в едно романтично и уединено преживяване.



Ако трябва да обобщим, на Малдивите получихме доста високо ниво на обслужване, което от своя страна покри нашите очаквания, за това което плащаме.
Така изминаха неусетно 6-те нощувките, през които бяхме на острова. Бих казал, че 6-7 нощувки са напълно задоволително време за престой, като човек не остава с чувството, че е прекарал малко време и в същото време не се отегчава от дълъг и лежерен престой на едно и също място.

<<< Малдивите - това ли е Раят? (Част 1)

Няма коментари:

Публикуване на коментар